Waarneembemiddeling.nl
achtergrond afbeelding

App ‘Arts in Beeld’ officieel gelanceerd

Kan beeldverbinding tussen patiënt en huisarts een stukje van de oplossing zijn voor het tekort aan huisartsen?

Lizeke de Clerck, consultant Healthcare eerstelijnszorg en anw bij BKV, was genodigde tijdens de lancering van de app ‘Arts in Beeld’ van SOS-arts: “een interessante middag, waarbij e-health en 24/7 patiëntenzorg centraal stonden. Zal deze app ervoor zorgen dat de huisartsenzorg klaar is voor de toekomst? Ik denk dat het in ieder geval een belangrijke bijdrage levert!”

‘Arts in Beeld’ is een dienst waarmee huisartsen via beeldverbinding contact hebben met patiënten uit heel Nederland. Hiermee maakt SOS-arts het voor iedere huisarts in Nederland en Nederlandse huisarts in het buitenland mogelijk om zijn of haar collega’s te ondersteunen op afstand. “Wat mij betreft een goede oplossing voor de toenemende problemen van bereikbaarheid en overbelasting van huisartsen en huisartsenposten in de krimpregio’s, anticipeerregio’s en krimpwijken. En dat niet alleen, ook in de Randstad wordt het steeds drukker en merken we dat er te weinig huisartsen zijn voor het aantal patiënten.

Als gevolg van mijn werk als consultant voor BKV spreek ik dagelijks zowel waarnemend als praktijkhoudend huisartsen, die wikken en wegen hoe ze hun rol kunnen pakken ten aanzien van 24/7 huisartsenzorg in tijden waarin de regeldruk groter wordt, steeds vaker parttime wordt gewerkt en collega’s met grote regelmaat vragen om hulp. En echt, ik denk dat de app ‘Arts in Beeld’ hieraan een bijdrage kan leveren. Dat wil zeggen dat huisartsen elkaar echt kunnen helpen als ze zo nu en dan gebruik maken van deze app! Zowel tijdens anw-uren als overdag.”

Hoe werkt ‘Arts in beeld’ dan?

Contact wordt geïnitieerd door een patiënt, na betaling voor een consult, middels een videocall. De kosten van een consult zijn voor eigen rekening van de patiënt. Er wordt dus niet zomaar voor iedere snotneus gebeld. Deze videocall wordt doorgezet naar huisartsen, die ‘online’ zijn. Als huisarts bepaal je zelf wanneer je online bent. Dat kan bijvoorbeeld op je vrije dag, tijdens een achterwacht dienst of een rustig moment tijdens een dienst op de huisartsenpost of spreekuur binnen je eigen praktijk. Iedere videocall die je aanneemt wordt betaald. Online zijn loont niet alleen financieel. Doordat je een patiënt van één van je collega’s hebt kunnen helpen, heb je tegelijkertijd je collega geholpen!

Lizeke: “In de afgelopen weken heb ik een behoorlijk aantal enthousiaste huisartsen gesproken, die inmiddels werken met de app. Waaronder een aantal Nederlandse huisartsen, die aan de andere kant van de wereld werken. Zij willen graag de nachtdiensten doen, voor hen is het immers overdag. Natuurlijk heb ik ook een hoop bezorgde vragen gekregen en zijn veel huisartsen terughoudend. Want hoe ga je te werk als een patiënt anoniem wil blijven? Wat kun je voor iemand doen als je geen dossier hebt? Terechte vragen! Je zult goed moeten inschatten of je de patiënt wel of niet kunt helpen, of een videoconsult de juiste manier is. Terugverwijzen naar de eigen huisarts mag en kan altijd. Direct via de app contact opnemen met de hulpdiensten kan ook. Via de app word je doorverbonden met de meldkamer in de regio van de patiënt. Het werken met een beeldverbinding is even wennen, maar huisartsen mogen vertrouwen op hun expertise en kunnen ook via een beeldverbinding goed in schatten of ze wel of niet kunnen helpen en hoe.”

Diverse zorgverzekeraars overwegen om de vergoeding van een consult via de app ‘Arts in beeld’ te vergoeden. Sommigen overwegen het op te nemen in de basisverzekering en twee calls per jaar te vergoeden. De komende tijd zal uitwijzen hoe vaak patiënten gebruik zullen gaan maken van de app. En dat is tegelijkertijd de beste gelegenheid voor huisartsen om werken via beeldbellen te ervaren en te bepalen of het bij hun manier van werken past.

Meer weten over het werken met de app ‘Arts in beeld’? Lizeke en haar collega’s vertellen je graag meer. Je kunt natuurlijk ook gewoon de app downloaden via de appstore of google playstore en lid worden van ons Online Huisartsen Team

E-mail icon Stel een vraag