Waarneembemiddeling.nl
achtergrond afbeelding

Tarievenmonitor 2020

Daar is ‘ie dan: de tiende editie van de Tarievenmonitor. Ondertussen is onze tarievenlandkaart met representatieve gemiddelde waarneemtarieven per provincie en soort waarneming een waar begrip onder huisartsen.

De hoeveelheid ingevulde enquêtes (1.110!) heeft dat nogmaals onderstreept. Wij zijn erg blij met alle informatie, die alle deelnemende huisartsen met ons hebben gedeeld. Hierdoor kunnen wij ook dit jaar weer de helpende hand bieden bij transparantie over de waarneemtarieven. En hoewel we vanaf half maart in een bijzondere situatie leven als gevolg van de pandemie, willen we jullie toch deelgenoot maken van de resultaten.

Ben je benieuwd naar alle resultaten van de Tarievenmonitor 2020? Klik dan hier.

Stijging tarief over de jaren heen
In 2010 bepaalde de Nederlandse Mededingsautoriteit (Nma) dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) geen referentie-waarneemtarief meer af mocht geven. Dit zou de marktwerking verstoren. Waarneembemiddeling.nl startte met de Tarievenmonitor om zo in beeld te brengen wat de afschaffing van het referentietarief met de ontwikkeling van de tarieven zou doen. Om het geheugen even op te frissen: in het laatste advies dat de LHV in 2010 uitgaf, was het basistarief voor een dagwaarneming 53,20 euro. Uit de Tarievenmonitor van 2020 blijkt dat dit tarief nu gemiddeld 62,55 euro is.

Een mooie gelegenheid om terug te kijken en een vergelijking te trekken met de resultaten van de Tarievenmonitor uit 2015. Een aantal conclusies op een rij:

1. Ten opzichte van 2015, zijn de waarneemtarieven voor weekend- en avonddiensten in 2020 met circa 15 euro gestegen.

2. De waarneemtarieven voor dagwaarnemingen namen in vijf jaar tijd slechts met 5 euro toe.

3. In 2015 had slechts 11 procent van de nachtdiensten een tarief hoger dan 90 euro. In 2020 geeft 56 procent van de respondenten aan een waarneemtarief van meer dan 90 euro te vragen / betalen. Dat is een vervijfvoudiging van het percentage!

4. De laagste gemiddelde waarneemtarieven voor dagwaarnemingen en nachtdiensten over de afgelopen vijf jaar gelden in de provincie Zeeland. In de provincie Drenthe worden de weekenddiensten in dezelfde periode het laagst betaald.

5. In de provincies Groningen en Friesland gelden over de laatste vijf jaar de hoogste gemiddelde tarieven.

Extra editie wegens COVID-19
Uit de vele contacten en openhartige gesprekken, die we mochten hebben met waarnemend huisartsen, hebben we gemerkt hoe zeer de gezondheidszorg op stelten kwam te staan als gevolg van het coronavirus. Een direct gevolg was onder andere dat de reguliere huisartsenzorg ‘in de wacht’ kwam te staan. Spreekuren werden geschrapt, waardoor inhuur van waarnemers niet meer noodzakelijk was. Mogelijk heeft dit ook invloed op de waarneemtarieven. Met die reden brengen we in september van dit jaar een extra editie van de Tarievenmonitor 2020 uit. Doe jij dan ook weer mee, MedWB?

Tarievenmonitor
E-mail icon Stel een vraag