Waarneembemiddeling.nl
achtergrond afbeelding

Doe mee met de Tarievenmonitor 2022

Al jarenlang is de Tarievenmonitor een vaste traditie onder huisartsen. Ieder jaar onderzoeken wij welk bedrag waarnemers gemiddeld in rekening brengen voor anw-diensten en praktijkwaarnemingen en welk bedrag praktijkhouders gemiddeld betalen voor dezelfde waarnemingen.

Wij vragen je om een korte online enquête in te vullen. Wat zijn de gemiddelde uurtarieven voor praktijkwaarnemingen en anw-diensten, die je als waarnemer in rekening brengt of die je als opdrachtgever betaalt? Het resultaat is een tarievenlandkaart, die ieder jaar kan verschuiven. Doe je dit jaar ook weer mee? De enquête duurt slechts één minuut.

Vul hier de enquête in

Resultaten Tarievenmonitor 2021

Alle waarneemtarieven overzichtelijk weergegeven! De elfde editie van de jaarlijkse Tarievenmonitor ligt voor je klaar. Afgelopen jaar werd er in het najaar een tweede enquête uitgezet, nadat in april 2020 bleek dat ruim tachtig procent van de waarnemend huisartsen geconfronteerd werd met afgezegde waarnemingen als gevolg van corona.

Onze tarievenlandkaart met representatieve gemiddelde waarneemtarieven per provincie en soort waarneming is een waar begrip onder huisartsen. De hoeveelheid ingevulde enquêtes (ruim 1.400) heeft dat nogmaals onderstreept. Wij zijn erg blij met alle informatie, die alle deelnemende huisartsen dit jaar met ons hebben gedeeld. Hierdoor kunnen wij ook dit jaar weer de helpende hand bieden bij transparantie over de waarneemtarieven.

Om het geheugen even op te frissen: in het laatste advies dat de LHV in 2010 uitgaf, was het basistarief voor een dagwaarneming 53,20 euro. Uit de Tarievenmonitor van 2021 blijkt dat dit tarief nu gemiddeld 63,21 euro is. Een tientje meer!

Gemiddelde tarieven stijgen weer
Ook in 2021 zijn alle gemiddelde tarieven in Nederland weer toegenomen. Voor de nachtdiensten ligt het gemiddelde tarief in Nederland nu op 99,48 euro en was dit vorig jaar mei nog 96,19 euro.

Het tarief dat huisartsen onderling voor dagwaarnemingen afspreken, ligt in Nederland voor ruim de helft van de waarnemers (56 procent) tussen de 61 en 65 euro. In vergelijking met de Tarievenmonitor van 2020 zie je hier een stijgende trendlijn. In mei en oktober 2020 was dit percentage respectievelijk 47 procent en 55 procent.

De editie van 2021 laat ook zien dat de gemiddelde tarieven voor dagwaarnemingen stijgen ten opzichte van 2020 met 2,60 euro. Een stijging waarbij er verschillen zijn tussen de provincies. Zo gaf bijna 72 procent van onze respondenten uit Utrecht aan een tarief te rekenen voor een dagwaarneming tussen de 61-65 euro en voor Overijssel is dit zelfs 74 procent van de respondenten. In Limburg wordt het tarief tussen 56 en 60 euro juist als meeste toegepast (bijna 57 procent van de respondenten). In Flevoland kiest 29 procent voor een hoger tarief (70 euro of meer).

Daarnaast hanteert 24 procent van de deelnemende huisartsen in Nederland een uurtarief tussen 96 en 100 euro voor een nachtdienst. Bijna 14 procent geeft een tarief door tussen de 101 en 105 euro en 16 procent zit hierboven (106 euro of meer). In Zuid-Holland noemt 31 procent van de respondenten een tarief hoger dan 106 euro. In Gelderland, Limburg en Drenthe worden deze hogere tarieven minder vaak gevraagd. En respondenten uit Flevoland noemen dit tarief helemaal niet.

Jaarlijks onderzoek
Waarneembemiddeling.nl voert jaarlijks onderzoek uit onder de duizenden huisartsen die op hun online platform zijn aangesloten. Elk jaar in mei worden de resultaten gepubliceerd. Huisartsen geven aan wat de gemiddelde uurtarieven zijn, die zij als waarnemer in rekening brengen of als opdrachtgever betalen. De uitkomst levert een transparante weergave van de marktwerking in de waarneemmarkt op.

In 2010 bepaalde de Nederlandse Mededingsautoriteit (Nma) dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) geen referentie-waarneemtarief meer af mocht geven. Dit zou de marktwerking verstoren. Sindsdien zet Waarneembemiddeling.nl de Tarievenmonitor in om zo in beeld te brengen wat de afschaffing van het referentietarief met de ontwikkeling van de tarieven zou doen.

Met een membership kun je alle uitslagen bekijken en vergelijken. Heb je aan de enquête meegewerkt en je e-mailadres achtergelaten dan krijg je de resultaten toegestuurd.

Tarievenmonitor
E-mail icon Stel een vraag