Waarneembemiddeling.nl
achtergrond afbeelding

Nieuw op Waarneembemiddeling.nl: VS / PA kan nu reageren op dagwaarneming op de praktijk

Een verpleegkundig specialist of Physician Assistant heeft een zelfstandige bevoegdheid op medisch en verpleegkundig vlak waardoor hij / zij een waardevolle aanvulling is van de huisartsenpraktijk. Een VS diagnosticeert zelfstandig patiënten, zet behandelingen in en schrijft medicatie voor. In veel praktijken ziet de VS patiënten met ‘kleine klachten’ en de huisarts de patiënten met complexere klachten. Samen stellen ze vast hoe de taken worden verdeeld. En dat is teamwork!

Een mooie ontwikkeling, vindt ook veertig procent van de huisartsen, die hun mening hebben gegeven via onze enquete over dit onderwerp. Genoeg enthousiasme om ook de VS / PA mogelijkheid te bieden te reageren op waarnemingen in huisartspraktijken. Goed nieuws, want de kans dat jouw openstaande opdracht hierdoor wordt ingevuld, stijgt.

Een bak aan ervaring
Sien Allefs-Oosterhuis werkt sinds 2012 als verpleegkundig specialist, daarvoor werkte ze achttien jaar als praktijkverpleegkundige. Een bak aan ervaring. “Als VS werk je binnen het medisch en verpleegkundig domein en weet je die als VS te verbinden. Daarmee sla je een brug naar de collega’s binnen de eerste en tweede lijn. Want als VS kijk je met een ander oog dan de huisarts. De huisarts kijkt alleen medisch. De VS óók als verpleegkundige.”

Bevoegdheid en bekwaamheid
Als VS ben je regievoerend behandelaar. Dat betekent dat je zelfstandig bevoegd bent. “Ik mag recepten voorschrijven, een verwijzing uitschrijven voor labonderzoek of medisch specialist, de geestelijke gezondheidszorg en een behandelplan opstellen. Je fungeert ook als aanspreekpunt voor de thuiszorg en hebt korte lijntjes met medisch specialisten.”

Bovendien blijft bijscholing centraal staan. “Volgens mij is leergierigheid inherent aan het vak van de VS. Ook ik blijf mezelf graag ontwikkelen. Zo ben ik ook bekwaam in dermatoscopie door een extra opleiding te volgen”, aldus Sien. Met die extra kennis kan Sien binnen de huisartspraktijk meer zorg bieden. De patiënt hoeft daardoor niet altijd doorverwezen te worden naar een medisch specialist.

Blijven leren
Het constant blijven ontwikkelen van haar eigen kennis en kunde, is volgens Sien het allerleukste aan haar vak. Daarnaast is het protocollair vastleggen van het geleerde ook belangrijk voor de kwaliteit van zorg voor de patiënt.

Sien heeft via onze samenwerkingspartner BKV een vaste baan gevonden in een huisartsenpraktijk in Helmond. Daarnaast doet ze regelmatig opdrachten, buiten haar vaste baan, zoals waarnemingen bij andere huisartsen, op de huisartsenpost of bij een ggz-instelling, waar meer somatische zorg nodig was. “Fijn die flexibiliteit! Hierdoor blijven mijn ogen geopend.”

E-mail icon Stel een vraag