Waarneembemiddeling.nl
achtergrond afbeelding

Waarnemers en Hidha’s & de AVG: de LHV zet de feiten op een rijtje

Er komen geregeld vragen van waarnemende huisartsen over wat de nieuwe privacywet AVG voor hen betekent. De LHV heeft daarom op een rijtje gezet welke stappen wel en niet voor waarnemers van toepassing zijn. Binnen de huisartsenpraktijken zijn waarnemers niet verantwoordelijk voor AVG-verplichtingen, maar als zelfstandig ondernemer wel.
De LHV raadt het volgende aan:
1. Loop voor uzelf na: welke categorieën persoonsgegevens verwerkt u en is dit geoorloofd? Een voorbeeld: vanuit de klachtenwet Wkkgz bent u verplicht om incidenten en klachten te registreren (meer informatie daarover vindt u in het dossier Wkkgz) Die registratie geldt als een verwerking van persoonsgegevens. Ander voorbeeld: u houdt een lijst bij met contact- en facturatiegegevens van de opdrachtgevers (praktijkhouders) waar u werkt. Ook dat is een verwerking. Denk hierbij ook aan gegevens die u ontvangt via een contactformulier op uw website (indien u die heeft).

2. Bedenk of deze persoonsgegevens afdoende zijn beveiligd. Bijvoorbeeld: als u deze documenten opslaat op uw computer, is deze computer dan voldoende beveiligd (zoals met een wachtwoord)? Tip: kijk in de Praktijkwijzer Informatiebeveiliging voor informatie over het goed beveiligen van uw data en hardware.

3. Houd een verwerkings- en datalekregister bij. Voor praktijkhouders heeft de LHV een uitgebreid model verwerkingsregister. Een aantal onderdelen hiervan zijn niet van toepassing op waarnemers (immers geldt alleen voor praktijkhouders dat zij verantwoordelijk zijn voor de verwerking van patiëntgegevens en die dus in het verwerkingsregister moeten registreren). Daarom hebben we voor waarnemers een vereenvoudigde versie van ons model-verwerkingsregister gemaakt.

4. Sluit een verwerkersovereenkomst met partijen die voor u gegevens verwerken, als u daar gebruik van maakt. Bijvoorbeeld als u een ander de facturatie voor u laat doen en hen daarom gegevens van uw opdrachtgevers verstrekt.
Lees het hele artikel op de website van de LHV

E-mail icon Stel een vraag