Waarneembemiddeling.nl
achtergrond afbeelding

Werkgeluk vs Burn-out

Ver van je bed-show?

De kranten en social media koppen steeds vaker met termen als werkgeluk, burn-outs en de werkdruk binnen de huisartsenzorg. Onderwerpen die voor jou als HAIO nu nog ver weg lijken. Maar is dat ook zo?

Laten we met die eerste beginnen. Werkgeluk, wat betekent dit nu eigenlijk? In feite staat werkgeluk voor met plezier naar je werk gaan. Dag in, dag uit. Jij bepaalt de invulling hiervan, vanzelfsprekend heeft iedereen een andere interpretatie. Een belangrijkere vraag is, hoe creëer je nu werkgeluk?

Even stilstaan
‘Wat een onderwerp. Ik moet nog aan mijn huisartsen carrière beginnen!’, we horen het je denken. Maar juist nu je aan het begin van jouw loopbaan staat, is het belangrijk om even stil te staan bij wat werkgeluk voor jou inhoudt. En om na te denken over die andere term, de burn-out. De genadeklap die niemand ziet aankomen.

In een tijd waarin de 24-uurseconomie hoogtij vaart, we non-stop bereikbaar zijn en technische innovaties rapper hun intrede doen dan dat de mens aankan, is het namelijk niet verwonderlijk dat het aantal burn-outs en het ziekteverzuim toeneemt. Het is dus van groot belang om na te denken hoe jij dit voor jezelf kunt organiseren. Bijvoorbeeld door bewust te zijn van wat jou een gelukkige huisarts maakt.

Praktijkhoudend of waarnemend
De afgelopen periode is er veel aandacht geweest voor de werkdruk in de huisartsenzorg. Zo heeft onder andere Nivel aanbevelingen gedaan over hoe deze werkdruk aan te pakken. Daarnaast wordt coaching een steeds gebruikelijkere tool voor jonge artsen en kiest het gros van de pas afgestudeerde huisartsen voor het waarnemerschap. Een logische stap; in deze arbeidsvorm heb je veel meer grip op je inkomsten en de balans tussen werk en privé.

Ook ziet menig HAIO het waarnemerschap als een mogelijkheid om zichzelf te kunnen vormen als huisarts en te ontdekken wat er bij hem of haar past. Maar is dat ook echt zo? Of kun je in loondienst bij een gezondheidscentrum je juist meer ontwikkelen vanuit de kracht van (multidisciplinaire) team?

Terug naar de bron
Uit onderzoek (door Deloitte / Capital at Work) blijkt dat het grootste werkgeluk voortkomt uit de inhoud van je werk en de omgeving waarin je werkt. Verder zijn sociale verbinding, carrièreperspectief, doel en zingeving factoren die van bewezen toegevoegde waarde zijn als het gaat om werkgeluk.

Zaken die zowel voor de waarnemend als de praktijkhoudend huisarts gelden. Bedenk dus eens wat er voor jou toe doet. Wij van Waarneembemiddeling.nl nemen wij #werkgeluk serieus en stimuleren iedereen daarom om dit ook te doen. We willen zelfbewustzijn bij jonge artsen creëren. Even stilstaan, van die rijdende trein afstappen en een reflectiemoment nemen. Hierdoor kun je meer aan en beter je eigen grenzen bewaken. En daar worden zowel arts als patiënt beter van.

Zo simpel is het.

E-mail icon Stel een vraag