Waarneembemiddeling.nl
achtergrond afbeelding

Cijfers CBS: huisartsen maken minder winst

Uit recente cijfers van CBS blijkt dat huisartsen in 2015 iets minder winst hebben gemaakt als het jaar daarvoor. Huisartsen maakten in 2015 gemiddeld 108.200 euro winst. Het jaar ervoor lag dat bedrag nog op 113.400 euro.
Ook het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke huisartsen is groot. Zo maakten mannelijke huisartsen gemiddeld 133.00 euro winst en vrouwen 83.600 euro.
Een woordvoerder van huisartsenvereniging LHV verwacht dat het ‘meer parttime werken’ hiervoor een verklaring kan zijn. ‘Dit gebeurt zowel door vrouwelijke als mannelijke huisartsen meer dan voorheen.’ Het verschil tussen de gemiddelde winst van mannelijke en vrouwelijke artsen hangt volgens de LHV-woordvoerder samen met het verschil in leeftijd. ‘Jonge huisartsen werken vaker parttime én zijn vaker vrouw, de “oudere” huisarts is vaak een man.’ Ook zijn waarnemers in grote meerderheid vrouwen, en waarnemers ‘maken over het algemeen minder winst dan praktijkhouders’.
De gegevens waar het CBS mee rekent, gaan over 8950 huisartsen die als zelfstandige werken, van wie 4455 mannen en 4500 vrouwen.
Bron: Medisch Contact

E-mail icon Stel een vraag