Waarneembemiddeling.nl
achtergrond afbeelding

Hoe is het om als huisarts in Zwitserland te werken?

Lijkt het jou leuk om als huisarts in Zwiterland te wonen en te werken? Sinds een aantal jaren bemiddelt BKV huisartsen naar het Duitstalige deel van Zwitserland. Maya van Kanten werkt sinds half 2018 in Zwitserland als huisarts en deelt haar ervaringen.

“In februari 2017 zag ik op de site van Waarneembemiddeling.nl de vacature voor een huisarts in Bern, Zwitserland. Een prachtige uitdaging en precies dat had ik nodig. Ik heb altijd al in het buitenland willen werken, maar kon me niet goed vinden in de opties die er waren of… ik was er gewoon nog niet klaar voor. Maar deze vacature sprak me aan, ook al sprak ik nog geen woord Duits.

De vacature vermeldde dat BKV kon helpen met het vinden van een passende taalcursus, dus… ik schreef mijn sollicitatiebrief.

Skypen met Zwitersland

Zo begon ik aan mijn nieuwe uitdaging. Na een gesprek bij BKV gevolgd door een Skypegesprek met de tussenpersoon Meconnect in Zwitserland kon ik in maart, net nadat ik twee lessen Duits gehad had, op gesprek in Bern in de desbetreffende praktijk.

Ja, dat was snel, maar ik wilde een kijkje nemen in de praktijk. Een eerste indruk krijgen om te weten of ik dit wel echt wilde gaan doen. Het is natuurlijk niet niets om op je 47e ineens 180 graden te draaien, je comfortzone te verlaten en te gaan voor iets waarvan je denkt dat je daar beter van wordt, in je vak en als mens.

Een lange en niet makkelijke weg volgde.

De planning was om in januari 2018 examen te doen en mijn B2 Goethe-certificaat te behalen. Zonder certificaat kon ik niet verder, ook al wist ik in november 2017 al dat ik de baan had en in mei 2018 kon beginnen.

Bloed, zweet en tranen

Geen enkele uitdaging gaat zonder bloed zweet en tranen. Ik ben nu bijna twee jaar verder, een ervaring rijker en woon en werk sinds zeven maanden als huisarts in een fijn en gemengd team van huisartsen in één van de grootste groepspraktijken in Bern.

 

Wil je deze vacature-alerts vaker of juist niet ontvangen? Op Waarneembemiddeling.nl, onder de berichtinstellingen, kun je zelf bepalen met welke regelmaat je vacature-alerts ontvangt.

Hoe is het om als huisarts in Zwitserland te werken?
E-mail icon Stel een vraag