Waarneembemiddeling.nl
achtergrond afbeelding

Waarnemen en de Wet DBA

 1 januari 2020 startte de Belastingdienst met de handhaving van de Wet DBA. Leuker kunnen ook wij van Waarneembemiddeling.nl het niet maken. Wel makkelijker. Want is al die onrust onder waarnemend èn praktijkhoudend huisartsen wel terecht? En moeten de tarieven ècht omhoog naar minimaal 75,01 euro? Wat zijn de regels van de Wet DBA nou eigenlijk? Hoe gaat de Belastingdienst vanaf januari handhaven? En wat heeft dat voor gevolgen voor jou?

Regels van de Wet DBA

Is er nu wel of geen sprake van (fictieve) loondienst, dat is de centrale vraag bij de Wet DBA. Drie subvragen bepalen het antwoord op deze vraag:

1. Ben je verplicht tot persoonlijke arbeid? Met andere woorden, mag een waarnemend huisarts zichzelf vervangen door een collega waarnemer zonder overleg met de praktijkhoudend huisarts?
2. Bepaalt een waarnemend huisarts zelf hoe hij / zij zijn werk als huisarts uitvoert, zonder dat de praktijkhoudend huisarts daarvoor aanwijzingen of instructies geeft per taak? Of wel, is er geen gezagsverhouding?
3. Krijgt een waarnemend huisarts enkel de uren die hij / zij werkt betaald, zonder extra vergoedingen?

Drie keer ‘nee’ betekent dat er sprake is van loondienst. In dat geval is het verstandig een arbeidsovereenkomst aan te gaan. Is het antwoord op alle vragen ‘ja’, dan is er geen sprake van loondienst en is een overeenkomst met een zzp-er nagenoeg risicoloos. Zo simpel is het!

En dat gedoe over tarieven dan?

In de aanloop naar de vervangende wetgeving heeft de Belastingdienst een aantal voorwaarden met betrekken tot tarief gesteld, die mede invloed hebben op de verplichting tot loonheffing. Zo kunnen zzp’ers met een minimumtarief van 75 euro met een zelfstandigenverklaring bij opdrachten tot maximaal een jaar aantonen dat er geen loonheffing verschuldigd is.

Mag je als waarnemend huisarts dan echt geen tarief meer hanteren dat lager is dan 75 euro om uit de ‘klauwen’ van de Belastingdienst te blijven? Onzin! Tarieven ophogen is geen oplossing om aan de aandacht van de fiscus te ontsnappen. Het drijft de zorgkosten alleen maar meer op en veroorzaakt zo een nog groter probleem in de huisartsenzorg, die niets met de Belastingdienst te maken heeft.

Vraag je eerder af, waarom jij als waarnemer al drie jaar bij dezelfde praktijkhouder waarneemt. Was de vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap niet ooit de reden waarom jij koos voor waarnemen?
En als praktijkhouder stel je jezelf de vraag, waarom jij na drie jaar nog steeds met dezelfde waarnemend huisarts samenwerkt zonder loonheffing te betalen? Een waarnemer zet je toch in om een tijdelijke oplossing te bieden voor een onverwachte situatie? Bedenk samen dan eens waarom je al zo lang samen werkt? Is dat omdat je elkaar zo goed kent? De patiënten jou als waarnemend huisarts fijn vinden/kennen? Dan hebben we hier toch echt te maken met fictieve loondienst.

Zorg er dus voor dat je meerdere opdrachtgevers in een jaar hebt, je opdrachten korter dan een jaar zijn. Dat gecombineerd met een positieve conclusie uit de ondernemerscheck is voldoende om een fictief loondienstverband te voorkomen.

Dan nu die Belastingdienst en het handhavingsbeleid

Ben jij er bewust op uit om de wet te omzeilen? Dwing jij collega’s om als zzp’er te werken, zodat je geen ziekteverlof hoeft uit te betalen? Draag jij geen belasting af of heb je jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen niet georganiseerd? Nee toch? Dus hoef jij je echt geen zorgen te maken over controles door de Belastingdienst die jou vervolgens fêteert met een aantal fikse boetes.

Ja, de gezondheidszorg heeft de aandacht van de Belastingdienst, dus controles zijn een feit. Mocht je toch iets niet goed hebben vastgelegd in een overeenkomst van opdracht, dan krijg je aanwijzingen van de Belastingdienst om èèn en ander op te lossen. Alleen wanneer je hen om de spreekwoordelijke tuin leidt of niets doet met hun aanwijzingen, dan heb je een probleem. Een probleem in de vorm van een boete en een eventuele naheffing.

Zo simpel is het

Wist je trouwens dat je op Waarneembemiddeling.nl gratis gebruik kunt maken van goedgekeurde OvO’s? Bovendien staat jouw onderhandeling over tarief geregistreerd in alle communicatie die je hebt met waarnemers of opdrachtgevers. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker MedWB! Zo simpel is het!

Ontwikkelingen op het platform
E-mail icon Stel een vraag